Ceny pohonných hmot jsou nejvyšší za poslední půlrok, nafta je v ČR z okolních zemí nejlevnější

24.4. - Litr pohonných hmot od začátku roku zdražil o několik korun, benzín dokonce překonal hranici 40 Kč/l. Přesto je Česko ve srovnání s okolními zeměmi nejlevnější, výjimkou je pouze Polsko, kde je mírně levnější Natural 95. Odborníci nevylučují, že ceny i vzhledem k sezónním vlivům ještě porostou. Plošné ceny pro firemní odběratele paliv ale naznačují, že zejména nafta brzy zlevní.

Baoli se dále rozvíjí a představuje svůj nový retrak KBR

24.4. - Nový retrak Baoli KBR 14–20, který navrhl výzkumný a vývojový tým KION Group, se již začíná vyrábět v nejmodernějším výrobním závodě skupiny KION v čínském Xiamenu. Nový retrak nabízí odpovídající výkon a variabilní provedení výšky zdvihu a nosnosti. Nový retrak přináší zákazníkům Baoli výrazná zlepšení produktivity a efektivity manipulace s materiálem a je vhodný pro širokou škálu využití.

E-mobilita na vzestupu, v 1. čtvrtletí meziročně stouply odběry o 65 %

24.4. - Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená „dobíječka“ měla přitom výkon 150 kW a vyšší, který umožňuje řidičům během 10 minut doplnit baterie na dalších až 150 km jízdy. Počet registrovaných zákazníků vzrostl i vlivem zlevněného dobíjení na 27 231 řidičů. To všechno se projevuje na objemu odebrané bezemisní elektřiny. Zatímco za první tři loňské měsíce řidiči u stojanů ČEZ načerpali přibližně 1 milion kWh, letos je to už přes 1,8 milionu kWh. Síť roste díky prostředkům z Operačního programu Doprava i z vlastních investic Skupiny ČEZ.

Pokud by SŽ dostala méně peněz než letos, bude investovat jen do páteřních tratí

24.4. - Správa železnic (SCŽ) má připravenou v různé fázi rozpracovanosti řadu projektů, ale pokud by příští rok měla dostat znovu méně peněz, zbudou pouze na investice na páteřních železničních tratích. Na brněnské konferenci o očekávaném vývoji kolejové dopravy v Česku a ve světě to dnes řekl ředitel odboru strategie Jiří Pavel. Zatímco loni železničáři hospodařili s 64 miliardami korun, letos je to 58 miliard Kč. Kolik to bude příští rok, není zatím jisté.

DB Schenker spouští novou službu osobní přepravy prostřednictvím palubních kurýrů

24.4. - Globální poskytovatel logistických služeb DB Schenker představil nový standardizovaný produkt pro rostoucí segment trhu. Zákazníci si nyní mohou objednat palubní kurýrní službu (on-board courier – OBC), jako standardizovaný produkt. Kurýr doprovází zásilku po celou její cestu. Řešení je určeno zákazníkům, kteří potřebují rychle přepravit malé nebo cenné zásilky. DB Schenker tak rozšiřuje své portfolio prémiových doručovacích služeb.

GXO obnovuje smlouvu se společností Mars

24.4. - GXO Logistics, největší světový poskytovatel smluvní logistiky, oznámil, že obnovil smlouvu s významným francouzským výrobcem baleného spotřebního zboží Mars, partnerství, které započalo před 15 lety. Společnost GXO řídí skladování, distribuci, vracení zboží a služby s přidanou hodnotou pro řadu značek společnosti Mars v segmentech Snacking a Food & Nutrition.

Drážní hasiči cvičili záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

24.4. - Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji elektrický proud. Cvičení se uskutečnilo v areálu tamní stanice.

DACHSER: společné dlouhodobé projekty na ochranu klimatu po celém světě

23.4. - Mezinárodní logistický provider Dachser, organizace na ochranu klimatu myclimate a organizace na ochranu dětských práv terre des hommes se dohodly na dlouhodobé spolupráci. Dachser a neziskové organizace po celém světě společně zahájí nové projekty v oblasti ochrany klimatu a rozšíří stávající aktivity.

Cíle udržitelného rozvoje: Roste důraz na kvalitní vzdělávání, apel na ekonomickou stabilitu zůstává

23.4. - Stále větší význam má pro českou veřejnost oblast kvalitního vzdělávání. Pro mladé do 29 let je to dokonce nejdůležitější oblast rozvoje české společnosti. Vyplývá to z aktuálního výzkumu postoje Čechů k Cílům udržitelného rozvoje (SDGs) realizovaného agenturou Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti. Česká republika se celosvětově v oblasti plnění SDGs umístila podle poslední Zprávy o udržitelném rozvoji 2023 na 8. místě a oproti předcházejícímu roku poskočila výše o 5 příček.

Táborští strojvedoucí se už školí na nové vlaky, do provozu mají vyrazit v létě

23.4. - Běží liška k Táboru, ale nenese pytel zázvoru, nýbrž učí strojvedoucí ovládat nové motorové vlaky, které v příštích měsících převezmou dopravu na několika regionálních tratích v Jihočeském kraji. První RegioFox, lidově přezdívaný také jako „liška“, přijel o víkendu do táborského depa a od pondělí slouží ke školení dílenského personálu v depu, vlakových čet a strojvedoucích tak, aby byli všichni zaměstnanci Českých drah dopředu připraveni na zahájení pravidelného provozu moderních, bezbariérových jednotek RegioFox.

Obnovou projde další historická nádražní budova v Plzni

23.4. - Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celková obnova, zlepší se i prostředí ve veřejně přístupných prostorech, které budou bezbariérové. Předpokládaná hodnota zakázky je 85 milionů korun. Stavební práce by měly začít ještě letos.

spinner