BİR DERGİ: AKATALPA

şiirin bir piyasa değeri olması için varlığını sürdüren dergilerin yanında, 135 aydır heyecan yaratacak şiirin peşine düşen, acemiler, çıraklar, kalfalar ve ustalar arasında başka ilişkileri değil, şiiri gözeterek bir bağ kurmayı hedefleyen bir dergi.

künyesinde yer alan "akatalpa, şair ve yazarlarının bağışladıkları telifler ve ihsan üren’in sürekli katkısıyla yayımlanmaktadır." ifadesi bile birçok şeyi anlatıyor. 'yayımlanan yazı ve şiirlere telif ödenmez' demiyor, şair ve yazarların, telifleriyle derginin devamlılığına katkıda bulunmasının altını çiziyor. meta ile ürünü bir tutmuyor.

dergide yayımlanan her şiirin türk ve dünya edebiyatına yön vereceği gibi bir iddiasını içermeyen bir yayın politikası var. ama özelde şiirin, genelde edebiyatın hayatın merkezinde bulunan özel bir alan olduğunu vurguluyor.

türkiye'de üretilmiş poetikaların hemen hepsinin ortak notası olan, türkçede şiirin yeri geldiğinde felsefe, bilim, ideoloji hatta din derekesinde algılandığının farkında olup bunu önemseyen bir tavırla şiir seçerken, gençleri şiire kazanmayı da önemsiyor.

akatalpa - ekşi sözlük https://eksisozluk.com/akatalpa--340557

09.03.2011 02:52 ben ruhi bey nasilim


en fazla sayıda şiir yayınlayan edebiyat dergilerinden biridir. editörü ramis dara'nın deyişiyle, ''iyi şiir yazan herkese ve gelecekte iyi şiir yazma ihtimali yüksek olan genç şairlerin belki başlangıçta kusursuz olmayan ilk ürünlerine açık bir dergidir.'' yayınlanan şiirler genellikle niteliklidir. düzenli, hatta gününden çok önce çıkması, internetten tüm sayılarına erişilebilmesi diğer olumlu özellikleridir.

akatalpa - uludağ sözlük https://www.uludagsozluk.com/k/akatalpa/

24.05.2010 14:09 enterdy